«Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι ένας σημαντικός τύπος νοημοσύνης»


 «Ένα σημαντικό κομμάτι της Συναισθηματικής Νοημοσύνης είναι να είσαι ικανός να νιώθεις πώς αισθάνεσαι, χωρίς προσπάθεια».

Είναι η ικανότητα αναγνώρισης, κατανόησης και διαχείρισης των συναισθημάτων. Ένα υψηλό EQ συνεπάγεται την επιτυχία ενός ατόμου σε κοινωνικές και συναισθηματικές καταστάσεις. Μας βοηθά να οικοδομήσουμε ισχυρές σχέσεις, να πάρουμε καλές αποφάσεις και να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις.

Σε αντίθεση με το IQ, οι άνθρωποι μπορούν πραγματικά να βελτιώσουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη.


Πώς βελτιώνεται η συναισθηματική νοημοσύνη;

📍Γνωρίζοντας τα συναισθήματά μου

Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθανόμαστε πολλά διαφορετικά συναισθήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το να μπορούμε να παρατηρήσουμε και να επισημάνουμε με ακρίβεια τα καθημερινά συναισθήματά μας είναι το πιο βασικό από όλες τις δεξιότητες EQ. Μας βοηθά να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας, όπως επίσης, να καταλάβουμε πώς αισθάνονται οι άλλοι. Εξασκηθείτε στην αναγνώριση των συναισθημάτων, καθώς τα αισθάνεστε! 

📍Κατανοώντας πώς αισθάνονται οι άλλοι και γιατί

Οι άνθρωποι είναι φυσικά σχεδιασμένοι να προσπαθούν να καταλάβουν τους άλλους. 

Το να είσαι σε θέση να αντιλαμβάνεσαι και να κατανοείς τα συναισθήματα κάποιου άλλου ονομάζεται ενσυναίσθηση. Η ενσυναίσθηση μας βοηθά να νοιαζόμαστε για τους άλλους και να χτίζουμε ανθρώπινες σχέσεις. Μας καθοδηγεί για το το πώς να συμπεριφερόμαστε σε κάποιον που βιώνει έντονα συναισθήματα.

📍Διαχείριση συναισθηματικών αντιδράσεων

Όλοι θυμώνουμε. Όλοι απογοητευόμαστε. Είναι σημαντικό να εκφράζουμε πώς νιώθουμε. Όμως, η διαχείριση της αντίδρασής μας σημαίνει ότι γνωρίζουμε πότε, πού και πώς να εκφραστούμε. Ότι καταλαβαίνουμε τα συναισθήματά μας και ξέρουμε πώς να τα διαχειριστούμε και πότε να χρησιμοποιήσουμε τον αυτοέλεγχο.

 📍Επιλέγοντας τη διάθεσή μας

Μέρος της διαχείρισης συναισθημάτων είναι η συνειδητή επιλογή των διαθέσεών μας. Οι διαθέσεις είναι συναισθηματικές καταστάσεις που διαρκούν λίγο. Έχουμε τη δύναμη να αποφασίσουμε ποια διάθεση είναι κατάλληλη για μια κατάσταση και, στη συνέχεια, να μπούμε σε αυτήν.  Η επιλογή της σωστής διάθεσης μπορεί να βοηθήσει κάποιον να παρακινηθεί, να επικεντρωθεί σε μια εργασία ή να προσπαθήσει ξανά, αντί να σταματήσει.

⚠️Under construction 

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι κάτι που αναπτύσσεται καθώς γερνάμε.  Αν δεν αναπτυσσόταν, όλοι οι ενήλικες θα έπαιζαν σαν μικρά παιδιά, εκφράζοντας τα συναισθήματά τους σωματικά, μέσω του χτυπήματος, του κλάματος, του δαγκώματος, της φωνής!

Μερικές από τις δεξιότητες που συνθέτουν τη συναισθηματική νοημοσύνη αναπτύσσονται νωρίτερα και μας φαίνονται ευκολότερες: για παράδειγμα, η αναγνώριση συναισθημάτων φαίνεται εύκολη. Αλλά η ικανότητα να διαχειριζόμαστε τις συναισθηματικές αντιδράσεις και να μπορούμε να επιλέγουμε μια διάθεση είναι πιο δύσκολο να κυριαρχήσει.  Αυτό συμβαίνει επειδή το μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την αυτοδιαχείριση συνεχίζει να ωριμάζει πέρα ​​από τα εφηβικά μας χρόνια.  Όμως, η πρακτική βοηθάει στην ανάπτυξη αυτών των οδών του εγκεφάλου.

Μπορούμε όλοι να εργαστούμε για να χτίσουμε ακόμη ισχυρότερες δεξιότητες συναισθηματικής νοημοσύνης μόνο αναγνωρίζοντας τι νιώθουμε, κατανοώντας πώς φτάσαμε εκεί, κατανοώντας πώς αισθάνονται οι άλλοι και γιατί, και βάζοντας τα συναισθήματά μας σε ειλικρινείς λέξεις όταν χρειάζεται.

https://sinaisthimatizein.gr/τι-είναι-η-συναισθηματική-νοημοσύνη/

#firstingreece #kidsemotions #selflove #greece #forabetterfuture #forabetterworld #feelingsmatter #emotionalintelligence #emotionaleducation #sinaisthimatizein #thessaloniki #childrenlove #childrengrowth #actionwithlove #kidspace #childrenworld #attachmenttheory #kidsactivities #emotionalhealth

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Μην του δίνεις σημασία»

«Tantrums (ξεσπάσματα θυμού): Τι να κάνω;»

«Ιστορίες από το σχολείο»