«Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να ξεπεράσουν το άγχος τους»

 


Τα παιδιά αναζητούν επιβεβαίωση από τους γονείς τους όταν έχουν άγχος. Είναι λογικό, να ανησυχούν σε περιόδους αβεβαιότητας.  Μπορείτε να πείτε στο παιδί σας ότι και εσείς ανησυχείτε κατά καιρούς. Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα και τις ανησυχίες τους. Το να νιώθεις κατανοητός είναι από μόνο του καταπραϋντικό.

Βήμα 1:

Αναγνωρίστε ότι το άγχος είναι ένα σημαντικό συναίσθημα, που μας προστατεύει από τον κίνδυνο. Όλοι ανησυχούν. Αλλά όταν εμφανίζεται σε στιγμές που δεν είμαστε σε άμεσο κίνδυνο, μπορεί να είναι άχρηστο. Μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά μας να αναγνωρίζουν την ανησυχία ως επισκέπτη. Μπορούν να πουν στην ανησυχία «Ανησυχία, ευχαριστώ που προσπάθησες να με προστατέψεις, αλλά δεν είμαι σε κίνδυνο αυτήν τη στιγμή - δεν σε χρειάζομαι ευχαριστώ».  


Βήμα 2:

Ας προσπαθήσουμε να ηρεμήσουμε το σώμα μας.

 * Η βαθιά αναπνοή μπορεί να διαπεράσει το νευρικό σύστημα, επιτρέποντας στο οξυγόνο να γεμίσει το σώμα φέρνοντας την κατάσταση του νου πίσω σε σταθερό επίπεδο.

 * Το τραγούδι μαζί με τα παιδιά είναι μια άλλη χαλαρωτική στρατηγική.

 * Η γείωση είναι μια στρατηγική χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις του σώματος για να ηρεμήσετε το άγχος και να αποκτήσετε παρουσία στη στιγμή.  Ζητήστε από το παιδί σας να αναζητήσει 5 αντικείμενα στο αγαπημένο του χρώμα, να ονομάσει 5 πράγματα που μπορεί να ακούσει, 5 πράγματα που μπορεί να αγγίξει.


Βήμα 3:

Μόλις χρησιμοποιήσετε μερικές από αυτές τις στρατηγικές και το παιδί σας είναι ήρεμο, συζητήστε μαζί του ότι τα συναισθήματα δεν είναι απαραίτητα αληθινά γεγονότα. Τα συναισθήματα και οι σκέψεις μπορούν να αμφισβητηθούν λέγοντας: «Γεια, αυτή είναι μια ανησυχητική σκέψη, δεν νομίζω ότι ήταν πραγματικά αληθινό γεγονός!». Το παιδί σας μπορεί να αισθάνεται ενδυναμωμένο που αμφισβήτησε τη σκέψη και κέρδισε!

Συνεχής υποστήριξη για το παιδί σας:

Μάθετε στα παιδιά σας το λεξιλόγιο των συναισθημάτων. Θα τα βοηθήσει να περιγράψουν και τα δικά τους συναισθήματα και να εκφράσουν πως αισθάνονται με τα δικά τους λόγια και τον δικό τους τρόπο.

Βοηθήστε τα παιδιά σας να αναπτύξουν θετική αυτο-εικόνα και να δείχνουν συμπόνια στον εαυτό τους.  

Ενθαρρύνετέ τα να επαινέσουν το επίτευγμά τους στο να να προχωρήσουν μέσα από το συναίσθημα ακόμα και όταν ήταν δύσκολο. Χρειάζεται γενναιότητα για την καταπολέμηση αυτών των συναισθημάτων, και αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είμαστε υπερήφανοι.


www.sinaisthimatizein.gr


#firstingreece #kidsemotions #selflove #greece #forabetterfuture #forabetterworld #feelingsmatter #emotionalintelligence #emotionaleducation #sinaisthimatizein #thessaloniki #childrenlove #childrengrowth #actionwithlove #kidspace #childrenworld #attachmenttheory #kidsactivities #emotionalhealth

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Μην του δίνεις σημασία»

«Tantrums (ξεσπάσματα θυμού): Τι να κάνω;»

«Ιστορίες από το σχολείο»