«Δεν μπορώ να το κάνω!»



Υπάρχουν δύο τύποι μικρών παιδιών.  Ο τύπος «θα το κάνω μόνος μου!» και ο τύπος «δεν μπορώ να το κάνω!».  Μερικά παιδιά εξελίσσονται και αναπτύσσουν μια νέα στάση, καθώς μεγαλώνουν, αλλά μερικά παιδιά δεν το κάνουν.

Εάν έχετε ένα «δεν μπορώ να το κάνω!» παιδί πιθανώς έχετε κάποιους καθημερινούς «αγώνες», όπως π.χ. το ντύσιμο ή το συμμάζεμα των παιχνιδιών. 


Δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να διδάξετε στα παιδιά ότι μπορούν να το κάνουν, χωρίς τη βοήθειά σας. 


✔️Σταματήστε να «σώζετε» τα παιδιά σας.


Είναι δελεαστικό να βοηθήσετε τα παιδιά σας όταν τα δείτε να ζορίζονται.  Δυστυχώς, αυτό μπορεί να επιδεινώσει τη στάση «δεν μπορώ να το κάνω».  Όταν βοηθάτε, δηλώνετε ακούσια στα παιδιά σας ότι συμφωνείτε ότι δεν μπορούν να το κάνουν.

Αντ 'αυτού, δείξτε τους τον δρόμο για να το κάνουν. Διδάξτε τους ένα βήμα τη φορά. Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα με πρακτική, οπότε φροντίστε να τους δώσετε την ευκαιρία να το κάνουν μόνοι τους.


✔️Ακόμα κι αν τα βοηθήσετε, αφήστε τα να κάνουν το τελευταίο βήμα.


Θα υπάρξουν στιγμές που τα παιδιά σας δεν θα μπορούν να το κάνουν. Δεν είναι χρήσιμο να αφήσετε τα παιδιά σας να βυθιστούν σε απόγνωση. Είναι σημαντικό να αφήσετε τα παιδιά να αισθανθούν την επιτυχία της ολοκλήρωσης της εργασίας, ακόμη και αν έχουν κάνει μόνο το τελευταίο βήμα.


✔️Ανανεώστε την αρνητική σκέψη τους μετά από ένα επίτευγμα.


Μόλις τα παιδιά σας κάνουν κάτι μόνα τους, φροντίστε να διαμορφώσετε ξανά την αρνητική σκέψη τους.  Μπορείτε να πείτε: «Δες! Νόμιζες ότι δεν μπορούσες να το κάνεις, αλλά μπόρεσες.  Μπράβο που δεν τα παράτησες!». Η διατύπωση της στάσης του «δεν μπορώ να το κάνω», θα βοηθήσει το παιδί να εσωτερικεύσει τις επιτυχίες του και να ξεφύγει από την αρνητικότητά του.


✔️Αφήστε τους να είναι «ειδικοί» για κάτι στην οικογένεια.


Ποιες είναι οι δεξιότητες και τα ταλέντα των παιδιών σας;  Τονίστε τις δυνάμεις τους και κάντε τους ειδικούς.  Μπορείτε να πείτε πράγματα όπως: «Δεν ξέρω, πρέπει να ρωτήσεις τον αδερφό σου, ξέρει περισσότερα για τα ζώα».


🌸🌈Το να επισημάνετε σε τι είναι καλό το παιδί σας θα το βοηθήσει να υιοθετήσει μια πιο θετική αυτο-εικόνα και θα αποθαρρύνει τη νοοτροπία του «δεν μπορώ να το κάνω».


www.sinaisthimatizein.gr


#lovemeasiam #fistingreece #kidsemotions #selflove #forabetterfuture #forabetterworld #kidsactivities #emotionalintelligence #feelingsmatter #emotionaleducation #sinaisthimatizein #greece #thessaloniki #childrenlove #childrengrowth #actionwithlove #kidspace #childrenworld #attachmenttheory #emotionalhealth

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Μην του δίνεις σημασία»

«Tantrums (ξεσπάσματα θυμού): Τι να κάνω;»

«Ιστορίες από το σχολείο»