«Tantrums (ξεσπάσματα θυμού): Τι να κάνω;»

Photo by Josh Willink


Τα μικρά παιδιά δεν έχουν ακόμη την ικανότητα να αυτορρυθμίζουν τα συναισθήματά τους. Και αυτό γιατί το τμήμα του εγκεφάλου που τους επιτρέπει να εκφράζουν τα συναισθήματά τους μέσω των λέξεων και να τα διαχειρίζονται δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί.


Το παιδί σας έχει ξεσπάσματα θυμού και δεν μπορείτε να τα διαχειριστείτε; Ψάχνετε τι λάθος κάνατε; Φασαρία στο σπίτι, φωνές, νεύρα, αγανάκτηση…


Ας ρίξουμε μια ματιά στην άλλη όψη του νομίσματος…


Μέσω των εκρήξεων θυμού τα παιδιά μαθαίνουν πώς να χειρίζονται τα «μεγαλύτερα» συναισθήματα και να αποκαταθιστούν την ισορροπία στο σώμα τους. Αυτές οι εκρήξεις είναι ευκαιρίες για να συνδεθούμε και να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να βρουν νέους τρόπους να εξωτερικεύουν αυτό που αισθάνονται. Οι παραδοσιακές μέθοδοι τιμωρίας ή οι φωνές, δεν λειτουργούν συνήθως. 


Τι μπορείτε να κάνετε:


1. Προσεγγίστε τα ξεσπάσματα με περιέργεια

Όταν το νήπιό σας βιώνει οργή, είναι σημαντικό να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι αυτή η οργή δεν αφορά εσάς. Συχνά δεν έχει σχέση καν με το θέμα, για το οποίο έχουν οργή. Κάντε στον εαυτό σας ερωτήσεις όπως «Τι συμβαίνει με το παιδί μου αυτή τη στιγμή; Είχε μια κουραστική μέρα;». Το να κάνετε αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό σας θα σας βοηθήσει να δείτε το ξέσπασμα με νέο πρίσμα.

 

2. Εξασκηθείτε στην τέχνη του «μαζί»

Κατά τη διάρκεια ενός θυμού, μείνετε κοντά στο παιδί, χωρίς να πείτε πολλά. Είναι σημαντικό να ενημερώσετε το παιδί ότι είστε εκεί και ότι θα είστε εκεί για να μιλήσετε μαζί του για το τι συμβαίνει, όταν ηρεμήσει. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα λόγια τους είναι ένα μέρος του ξεσπάσματος και τίποτα παραπάνω. 

 

3. Όσο πιο πολύ φωνάζει το παιδί, τόσο πιο ήρεμοι να μείνετε

Όταν το παιδί σας βρίσκεται σε φάση tantrum και εσείς του φωνάζετε, εκείνο θα προσπαθήσει να φωνάξει πιο δυνατά για να το ακούσετε. Αντί να φωνάξετε δοκιμάστε να μιλήσετε με ήσυχη και σταθερή φωνή. Αυτό θα ωθήσει το παιδί σας να συντονιστεί και θα χρειαστεί να χαμηλώσει τη φωνή του, ώστε να ακούσει τη δική σας.

 

4. Συζητήστε για το πώς θα μπορούσε να εκφραστεί διαφορετικά 

Μόλις το παιδί σας ηρεμήσει, έχετε μια καταπληκτική ευκαιρία να το βοηθήσετε να εκφράσει λεκτικά αυτό που μόλις συνέβη. Η αυτορρύθμιση καλλιεργείται! Προσπαθήστε να περιγράψετε αυτό που τους συνέβη με συμπονετικό τρόπο. Πείτε τους την ιστορία του τι συνέβη πριν και μετά το ξέσπασμα. Μετά από αυτό, μπορείτε να συζητήσετε για τρόπους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν το παιδί να εκφράσει το συναίσθημά του, χωρίς εκρήξεις (π.χ. απομόνωση για λίγα λεπτά, βαθιά αναπνοή, μέτρημα ως το 10…).

 

«Αισθάνεσαι θυμό; Το ξέρω, είναι δύσκολο να μοιράζεσαι τα παιχνίδια σου. Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε στον φίλο σου για το πώς νιώθεις;»

 

💟 Η δουλειά μας δεν είναι να συμμετάσχουμε στο χάος του παιδιού μας, αλλά να παραμείνουμε ήρεμοι στο χάος του παιδιού μας.

 

Βοηθητικό tip:

Θυμηθείτε! Το tantrum του παιδιού σας δεν αντανακλά την ικανότητά σας ως γονέα, αλλά αποτελεί μια ευκαιρία για εσάς να συνδεθείτε με το παιδί σας. Οπλιστείτε με υπομονή, αξίζει!



Στο Συναισθηματίζειν μπορείτε να βρείτε δραστηριότητες για τα παιδιά, κατάλληλες για να προωθήσουν την καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης. 


Δοκιμάστε δραστηριότητες όπως το θέατρο και η μουσική, αλλά και το απόλυτα εξειδικευμένο τμήμα «My emotions: η φυσιολογία των συναισθημάτων».


Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ ⬇️

https://sinaisthimatizein.gr/emotion-project/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Μην του δίνεις σημασία»

«Ιστορίες από το σχολείο»