«Κατανοώντας τις ζωγραφιές των παιδιών»


Το νόημα της ζωγραφιάς του παιδιού μπορεί να μας δώσει πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσταση του συναισθηματικού του κόσμου. 


1. Πρώτη εντύπωση

Η πρώτη ματιά στην εικόνα του παιδιού μπορεί μερικές φορές να αποκαλύψει τι νιώθει. Κοιτάξτε την εικόνα και δείτε τι νιώθετε. 


2. Χρώματα

Τα παιδιά, καθώς μεγαλώνουν, εκτίθενται σε ένα ευρύ φάσμα εμπειριών και συναισθημάτων. Η απόκριση ενός υγιούς παιδιού σε όλες αυτές τις πληροφορίες θα ήταν να χρησιμοποιήσει ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων στα σχέδιά του. Όσο περισσότερα χρώματα χρησιμοποιεί το παιδί στα σχέδιά του, τόσο πιο χαρούμενο και ενθουσιασμένο είναι για τη ζωή!  Ως εκ τούτου, η υπερβολική χρήση ενός συγκεκριμένου χρώματος μπορεί επίσης να υποδηλώνει μια συναισθηματική κατάσταση του παιδιού.  Σε γενικές γραμμές, ένα παιδί που χρησιμοποιεί πολύ το μπλε και το πράσινο είναι ευτυχισμένο και καλά προσαρμοσμένο.  Τα φωτεινά και ζεστά χρώματα, όπως τα πορτοκάλια και τα κίτρινα, δηλώνουν την ευχαρίστηση, ενώ τα σκούρα χρώματα, ειδικά σε σχέδια που είναι θλιβερά από μόνα τους, θα μπορούσαν να δείχνουν ένα παιδί που χρειάζεται βοήθεια.


3. Πληρότητα

Εάν ένα παιδί αφήνει τα σχέδιά του ατελή ή σχεδιάζει ελαφρές, διστακτικές γραμμές, μπορεί να χρειάζεται ενθάρρυνση.  Τέτοια σχέδια δείχνουν ένα διστακτικό, ανασφαλές παιδί.  Τα ελλιπή σχέδια μπορεί επίσης να είναι ένας δείκτης μιας απλής παρορμητικής προσωπικότητας. Η υπερβολική διακόσμηση μπορεί να αποτελεί ένδειξη της ανάγκης προσοχής ενός παιδιού.


4. Θέση

Η θέση της ζωγραφιάς στη σελίδα μπορεί επίσης να δείξει την κατάσταση του νου του παιδιού, αλλά αυτό ισχύει για τα μεγαλύτερα παιδιά που έχουν καλύτερες κινητικές δεξιότητες.  Ένα παιδί που σχεδιάζει στην αριστερή πλευρά της σελίδας είναι συνήθως ένα ντροπαλό, εσωστρεφές παιδί. Ένα παιδί που σχεδιάζει στα δεξιά, έχει την επιθυμία να επικοινωνήσει.


Το παιδί σχεδιάζει εικόνες σε τρεις φάσεις:


🎨Φάση κακογραφίας (μουτζούρες): τυχαία κακογραφία γραμμών που δεν έχει πραγματικό νόημα.

🎨Φάση προ-σχήματος: όταν τα παιδιά προσπαθούν να σχεδιάσουν ό, τι βλέπουν, συμπεριλαμβανομένων απλών μορφών, δέντρων, σπιτιών κ.λπ..

🎨Φάση σχήματος: όταν υπάρχει ένα καλά αναγνωρίσιμο θέμα στα σχέδια και τα σχέδια είναι πιο ρεαλιστικά.

 

Μέσα από αυτές τις τρεις φάσεις, τα σχέδια του παιδιού περνούν από την τυχαία κακογραφία σε καθορισμένες εικόνες με θέματα, που σημαίνει ότι ένας ενήλικας μπορεί να καταλάβει χωρίς να ρωτήσει το παιδί.  Μέσα από τις διάφορες φάσεις, το νόημα του παιδιού συνεχίζει να εξελίσσεται. 


Σύμφωνα με τον θεραπευτή τέχνης και τον διεθνή εμπειρογνώμονα στην ανάλυση των σχεδίων των παιδιών Michal Wimmer, «Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι επαγγελματίες της ψυχικής υγείας δεν επιδιώκουν να αναλύσουν τα σχέδια των παιδιών με μοναδικό σκοπό τον εντοπισμό φόβων και ταραχών ή να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά».  Τα σχέδια είναι ένα επιπλέον, εύκολα διαθέσιμο εργαλείο για την κατανόηση της καθημερινής συμπεριφοράς ενός παιδιού. 


Είναι σημαντικό να δούμε την εικόνα ενός παιδιού στο σύνολό του.  Ποτέ μην βασίζεστε μόνο στη δική σας ερμηνεία, σχετικά με τα σχέδια του παιδιού σας.  Θυμηθείτε να ρωτήσετε το παιδί σας τι σημαίνει αυτό που έχει σχεδιάσει.  Μην βγάζετε συμπεράσματα μόνοι σας!

✏️Δοκιμάστε το πρόγραμμα «Δημιουργία & Έκφραση»

https://sinaisthimatizein.gr/δημιουργια-και-εκφραση/


#fistingreece #kidsemotions #selflove #forabetterfuture #forabetterworld #kidsactivities #littleartists #kidsartmagic #kidsartandcrafts  #emotionalintelligence #feelingsmatter #emotionaleducation #sinaisthimatizein #greece #thessaloniki #childrenlove #childrengrowth #actionwithlove #kidspace #childrenworld #attachmenttheory #emotionalhealth

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Μην του δίνεις σημασία»

«Tantrums (ξεσπάσματα θυμού): Τι να κάνω;»

«Ιστορίες από το σχολείο»