«4 τύποι στυλ γονέων στην ψυχολογία: Τι είδους γονέας είστε;»


Τα διαφορετικά στυλ μπορούν να επηρεάσουν τα παιδιά με διαφορετικούς τρόπους. 

❓Τι είναι το στυλ διαπαιδαγώγησης;

Όλοι έχουμε τους δικούς μας μοναδικούς τρόπους για να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας.  Ωστόσο, παρά το πόσο διαφορετικοί μπορεί να είμαστε ως γονείς, υπάρχουν ορισμένες πτυχές που όλοι οι γονείς έχουν. Το στυλ διαπαιδαγώγησης είναι μια ψυχολογική έννοια που αναφέρεται σε ένα σύνολο γονικών στάσεων απέναντι στο παιδί μας που τα επηρεάζει διανοητικά, συναισθηματικά, σωματικά, ακόμη και πνευματικά καθώς μεγαλώνουν.

Η κλινική και αναπτυξιακή ψυχολόγος Diane Baumrind στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, τη δεκαετία του 1960, ανέπτυξε μια από τις πιο ευρέως αποδεκτές κατηγοριοποιήσεις των στυλ διαπαιδαγώγησης.

Τύποι γονικών κατηγοριών στην ψυχολογία, σύμφωνα με την Diane Baumrind: 

1. Αυταρχική ανατροφή των παιδιών

Αυτό το στυλ αφορά κυρίως τη θέσπιση κανόνων και την αυστηρότητα με λίγη ή καθόλου ζεστασιά ή συμπόνια.  Ο έλεγχος των γονέων επικεντρώνεται περισσότερο στον καθορισμό κανόνων που πρέπει να ακολουθούν τα παιδιά τους με κάθε κόστος.  Συνήθως, δεν υπάρχει αιτιολόγηση ή εξήγηση για τους κανόνες.  Επιπλέον, υπάρχει ελάχιστη ή καθόλου διαπραγμάτευση. Οι αυταρχικοί γονείς δεν ενδιαφέρονται να κατανοήσουν τι προκαλεί τη συμπεριφορά και τις ενέργειες ενός παιδιού.  Ως εκ τούτου, αυτοί οι γονείς συνήθως δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του παιδιού τους.  Με συχνή τιμωρία και μονόδρομη επικοινωνία από γονέα σε παιδί, τα παιδιά τείνουν να γίνουν εχθρικά και δεν διαθέτουν δεξιότητες λήψης αποφάσεων ή επίλυσης προβλημάτων.
Σε ένα άρθρο, η ψυχοθεραπευτής και η best-seller συγγραφέας Amy Morin, γράφει: «Τα παιδιά των αυταρχικών γονέων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν προβλήματα αυτοεκτίμησης, επειδή οι απόψεις τους δεν εκτιμώνται.  Μπορεί επίσης να γίνουν εχθρικά ή επιθετικά.»

2. Δημοκρατικός γονέας

Το να είσαι δημοκρατικός είναι πολύ διαφορετικό από το να είσαι αυταρχικός. Αυτός ο τύπος γονικής μέριμνας πιστεύεται ότι είναι η καλύτερη προσέγγιση για τη γονική μέριμνα. Οι δημοκρατικοί γονείς θέτουν κανόνες για τα παιδιά τους, αλλά επιτρέπουν επίσης στα παιδιά τους να καταλάβουν γιατί αυτοί οι κανόνες είναι σημαντικοί. Δείχνουν τόσο αυστηρότητα όσο και ζεστασιά. Ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών τους και έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες από αυτά. Τα παιδιά τείνουν να είναι υπεύθυνα ως ενήλικες, με εξαιρετικές δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και λήψης αποφάσεων.

3. Ανεκτικός/ Επιτρεπτικός γονέας
Οι ανεκτικοί γονείς τείνουν να είναι ζεστοί και στοργικοί, αλλά είναι λιγότερο πιθανό να είναι αυστηροί ή να θέτουν κανόνες για τα παιδιά τους.  Αυτοί οι γονείς ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών τους, αλλά τείνουν να έχουν μια πιο φιλική σχέση γονέα-παιδιού.  Καθώς έχουν χαμηλές προσδοκίες σχετικά με τον αυτοέλεγχο και την ωριμότητα, τα παιδιά τους δυσκολεύονται να ακολουθήσουν την εξουσία και τους κανόνες όταν μεγαλώνουν.
Αν και αγαπούν τα παιδιά τους πολύ, πρέπει να συνειδητοποιήσουν τη σημασία του καθορισμού ορίων.  Επιτρέποντας στα παιδιά να κάνουν ό, τι θέλουν, μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.  
Το APA εξηγεί: «Σε αυτό το στυλ διαπαιδαγώγησης, οι γονείς είναι ζεστοί, αλλά χαλαροί.  Τα παιδιά που μεγάλωσαν με αυτό το στυλ γονικής μέριμνας τείνουν να είναι παρορμητικά, επαναστατικά, χωρίς στόχο, κυριαρχικά, επιθετικά και χαμηλά σε αυτάρκεια, αυτοέλεγχο και επίτευγμα.»

4. Μη εμπλεκόμενος/ αδιάφορος γονέας

Αυτοί οι τύποι γονέων, συνήθως, αποσυνδέονται και δεν δείχνουν ούτε αυστηρότητα, ούτε ζεστασιά. Μπορούν είτε να παραμελήσουν τις ανάγκες των παιδιών τους, είτε να καλύψουν μόνο τις βασικές ανάγκες. Οι μη εμπλεκόμενοι/ αδιάφοροι γονείς τείνουν να έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας ή να υποφέρουν από κατάχρηση ουσιών ή οικονομικό άγχος. Αυτός ο τύπος γονέων προσφέρει υπερβολική ελευθερία στα παιδιά τους και δεν έχει προσδοκίες ή όρια.

Η Ψυχοθεραπευτής Amy Morin πιστεύει ότι: «Τα παιδιά με αδιάφορους γονείς είναι πιθανό να αγωνιστούν με ζητήματα αυτοεκτίμησης.  Τείνουν να έχουν κακή απόδοση στο σχολείο.  Εμφανίζουν, συχνά, προβλήματα συμπεριφοράς και κατατάσσονται χαμηλά στην ευτυχία.»

❓Ποιο είναι το στυλ της δικής σας διαπαιδαγώγησης; 

Οι περισσότεροι γονείς δεν ταιριάζουν απόλυτα σε μια συγκεκριμένη κατηγορία ή στυλ, καθώς τείνουμε να χρησιμοποιούμε έναν συνδυασμό διαφορετικών στυλ, ενώ μεγαλώνουμε τα παιδιά μας.  Εφόσον αγαπάτε και νοιάζεστε για τα παιδιά σας, ικανοποιείτε τις σωματικές, ψυχικές και συναισθηματικές τους ανάγκες, τους διδάσκετε να ακολουθούν τους κανόνες και να απορροφούν τις αξίες τους, θα είστε σε θέση να μεγαλώσετε με επιτυχία ένα ευτυχισμένο παιδί.

Βιβλιογραφία:
www.themindsjournal.com
Baumrind, D. (2005). Patterns of parental authority and adolescent autonomy. Child
and adolescent development.


#firstingreece #kidsemotions #selflove #forabetterfuture #forabetterworld #criticalrole #criticallyendangered #criticizingsartisbad #emotionalintelligence #feelingsmatter #emotionaleducation #sinaisthimatizein #greece #thessaloniki #childrenlove #childrengrowth #actionwithlove #kidspace #childrenworld #attachmenttheory #kidsactivities #emotionalhealth

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Μην του δίνεις σημασία»

«Tantrums (ξεσπάσματα θυμού): Τι να κάνω;»

«Ιστορίες από το σχολείο»