«Κριτική: τι επίδραση έχει στην αυτοεικόνα του παιδιού;»

 ☝🏼«Τι είναι αυτό που φόρεσες;»

☝🏼«Είσαι πολύ κακό παιδί!»

☝🏼«Θα έπρεπε να ντρέπεσαι για τον τρόπο που μίλησες!»

☝🏼«Είσαι τεμπέλα!»

Για όλα τα παιδιά, τα πρώτα μηνύματα σχετικά με τον τρόπο που τα βλέπει ο κόσμος προέρχονται από τους γονείς τους.  Όταν αυτά τα μηνύματα παρουσιάζονται με συμπόνια και ζεστασιά και εστιάζουν στις δυνατότητες των παιδιών και όχι στις ελλείψεις τους, τα παιδιά είναι πιο πιθανό να προσεγγίσουν τον κόσμο με αυτοσεβασμό.

Μπορεί να νιώθουμε ότι έχουμε τον έλεγχο και την επιρροή όταν κάνουμε κριτική, αλλά η αλήθεια είναι ότι είναι μια ψευδαίσθηση.  Η κριτική οδηγεί στην ανάγκη αποφυγής της κριτικής και αυτό γίνεται ο πρωταρχικός επηρεαστής της συμπεριφοράς.  Μερικές φορές αυτό θα οδηγήσει σε καλή συμπεριφορά.  Άλλες φορές θα οδηγήσει σε μυστικότητα και ψέματα.  Κανείς δεν θέλει να αισθάνεται κακός ή ότι απογοητεύει τους ανθρώπους που τον ενδιαφέρουν. 

Είναι σημαντικό να ενημερώνετε τα παιδιά πότε η συμπεριφορά τους χρειάζεται κάποια αλλαγή.  Συχνά, χρειάζεται ανακατεύθυνση προς έναν υγιέστερο ή ομαλότερο τρόπο αντίδρασης και συμπεριφοράς.  Αυτό, όμως, πρέπει να γίνει με τέτοιον τρόπο που να τους δίνει το χώρο να εξερευνήσουν με ασφάλεια τα μαθήματα που χρειάζονται για να μάθουν, χωρίς να «σπάσουν» την αίσθηση του εαυτού τους.  Αυτό θα συμβάλει, επίσης, στη διατήρηση της σύνδεσής μας μαζί τους ισχυρή. 

Υπάρχουν πολύτιμες ευκαιρίες για μάθηση στα λάθη που κάνουν τα παιδιά μας, αλλά μερικά από αυτά τα μαθήματα θα χρειαστούν χρόνο. Τα παιδιά έχουν πολύ χρόνο για να μάθουν αυτά που χρειάζεται να μάθουν.  Εν τω μεταξύ, η πιο πολύτιμη πυξίδα τους είναι οι γονείς τους.  Εάν θέλουμε να ακούσουν και να είναι ανοιχτά στην επιρροή και την καθοδήγησή μας, πρέπει να συμπεριφερόμαστε με τρόπο που να είναι εύκολο να ακούσουν.

Μην παίρνετε τη συμπεριφορά τους προσωπικά.  Είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ και κάνουν ακριβώς αυτό που έπρεπε να κάνουν - ακόμη και τα λάθη τους.

Η κριτική μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα βραχυπρόθεσμα, αλλά η οικοδόμηση ισχυρών, υγιών και ευτυχισμένων ανθρώπων χρειάζεται χρόνο και δεν υπάρχουν συντομεύσεις. 

Τι σημαίνει, όμως, όταν τα παιδιά μας «σπρώχνουν» τα όριά μας με δύναμη πολεμιστή;  Σημαίνει ότι είναι φυσιολογικά! Σημαίνει ότι μεγαλώνουμε μικρούς ανθρώπους και τους δίνουμε τον χώρο να πράττουν με τον τρόπο τους, να κάνουν τα λάθη που πρέπει να κάνουν, να μάθουν τα μαθήματα που πρέπει να μάθουν.  Σημαίνει ότι δεν είναι τέλεια, κάτι που είναι ανακουφιστικό - η τελειότητα έρχεται με πάρα πολλά δικά της προβλήματα.

Όταν προσπαθούμε να τα ελέγξουμε μέσω της κριτικής, ενδέχεται να επιβάλουμε τη συμμόρφωση εκείνη τη στιγμή, αλλά οποιαδήποτε συμπεριφορά που οδηγείται από την ανάγκη να «μείνει έξω» από το πρόβλημα θα είναι πάντα εύθραυστη.

Όσο περισσότερο μπορούμε να αφήσουμε την ανάγκη να είμαστε τέλειοι γονείς, τόσο περισσότερο μπορούμε να ανταποκριθούμε στα παιδιά μας με συμπόνια και σοφία.  Όταν τα αντιμετωπίζουμε σαν να είναι οι άνθρωποι που θέλουμε να είναι, τους δίνουμε μια ισχυρή ώθηση για να φτάσουν εκεί.  Αυτό δεν μοιάζει με σκληρή πειθαρχία ή κριτική.  Μοιάζει με μια απαλή, επιβεβαιωτική σχέση που φωτίζει το δρόμο προς τα εμπρός και διευρύνει τον φακό στο καλό μέσα τους.  Και είναι εντάξει αν αυτό απαιτεί χρόνο.

Και τελικά…

Όταν αντιμετωπίζουμε συμπόνια, πρέπει να προσφέρουμε και μια υγιή δόση στους εαυτούς μας.  Είμαστε άνθρωποι και το να είμαστε γονείς δεν μας κάνει αλάθητους.  Θα εξαντληθούμε, θα απογοητευτούμε και μερικές φορές θα λέμε το λάθος.  Τα παιδιά μας δεν θα «σπάσουν» αν το κάνουμε λάθος μερικές φορές.  Είμαστε οι ήρωές τους, και αν μπορούν να μας δουν να κάνουμε λάθος μερικές φορές, τους δίνει την άδεια να το κάνουν λάθος μερικές φορές επίσης.  Το θέλουμε αυτό.  Θέλουμε να είναι γενναίοι και να τεντωθούν.  Θέλουμε να δοκιμάσουν τα όριά τους και τα δικά μας. 

Με βάση έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο “The Journal of Clinical Child and Adolescent Psychology” (2018).


www.sinaisthimatizein.gr


#fistingreece #kidsemotions #selflove #forabetterfuture #forabetterworld #criticalrole #criticallyendangered #criticizingsartisbad #emotionalintelligence #feelingsmatter #emotionaleducation #sinaisthimatizein #greece #thessaloniki #childrenlove #childrengrowth #actionwithlove #kidspace #childrenworld #attachmenttheory #kidsactivities #emotionalhealth

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Μην του δίνεις σημασία»

«Tantrums (ξεσπάσματα θυμού): Τι να κάνω;»

«Ιστορίες από το σχολείο»