21/1 Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς

 

Οι αγκαλιές είναι μαγικές.  Η απλή αγκαλιά έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι έχει πολλά οφέλη.

Εάν δεν έχετε τη συνήθεια να αγκαλιάζετε τα παιδιά σας καθημερινά, σας δίνουμε 5 λόγους για να το κάνετε συνήθεια:


1. Παράγει οξυτοκίνη

Η οξυτοκίνη, συχνά ονομάζεται «ορμόνη αγκαλιάς» ή «ορμόνη αγάπης». Αυτή η ορμόνη απελευθερώνεται στο σώμα μας, κατά τη διάρκεια μιας αγκαλιάς. Η οξυτοκίνη μας βοηθά να αισθανόμαστε αγαπημένοι και συνδεδεμένοι. Η οξυτοκίνη έχει πολλά οφέλη, όπως η ενίσχυση της εμπιστοσύνης, η ανακούφιση του πόνου, η βελτίωση της αυτοεκτίμησης και η αισιοδοξία.


2. Βελτιώνει τη συναισθηματική υγεία

Η αγκαλιά βοηθά στη μείωση της κορτιζόλης, η οποία είναι μια ορμόνη που απελευθερώνεται όταν έχουμε άγχος. Για αυτόν τον λόγο, η αγκαλιά βοηθάει ένα παιδί που κλαίει, να ηρεμήσει. 


3. Ενισχύει το ανοσοποιητικό 

Η σεροτονίνη είναι μία από τις χαρούμενες χημικές ουσίες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της αγκαλιάς και έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.


4. Βελτιώνει τη διάθεση

Η σεροτονίνη όχι μόνο βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά επίσης, βελτιώνει τη διάθεσή μας. Δεν είναι υπέροχο το γεγονός ότι μια απλή πράξη αγκαλιάσματος των παιδιών μας μπορεί να τα κάνει ευτυχισμένα και να ανεβάσει τη διάθεσή τους;

Η σεροτονίνη συνδέεται, ακόμη, με πολλές λειτουργίες όπως ο έλεγχος του ύπνου, η επούλωση πληγών, οι κινήσεις του εντέρου, η υγεία των οστών κ.λπ..


5. Βελτιώνει τις σχέσεις

Η αγκαλιά βοηθά στη βελτίωση της οικειότητας, δημιουργεί δεσμούς και αυξάνει την κοντινότητα. Σύμφωνα με τον Δρ Gary Chapman, η φυσική αφή είναι μία από τις πέντε γλώσσες αγάπης των ανθρώπων. 


Πόσες αγκαλιές χρειάζονται τη μέρα;


Αν και δεν μπορούμε να τις μετράμε καθημερινά, σύμφωνα με τη Βιρτζίνια Σατίρ, χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές την ημέρα για επιβίωση. Χρειαζόμαστε 8 αγκαλιές την ημέρα για συντήρηση. Χρειαζόμαστε 12 αγκαλιές την ημέρα για ανάπτυξη.


✔️Το μήκος των αγκαλιών έχει επίσης σημασία!


20 δευτερόλεπτα φαίνεται να είναι αρκετά για να αποκομίσετε τα πλήρη οφέλη της αγκαλιάς, κάνοντας τον εγκέφαλό σας να απελευθερώσει οξυτοκίνη.


www.sinaisthimatizein.gr


#firstingreece #kidsemotions #selflove #greece #forabetterfuture #forabetterworld #feelingsmatter #letshugagain #hugbenefits #emotionalintelligence #emotionaleducation #sinaisthimatizein #thessaloniki #childrenlove #childrengrowth #actionwithlove #kidspace #childrenworld #attachmenttheory #kidsactivities #emotionalhealth


🖌art: Porto Federica, “L’ ora Della Nanna 4”

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Μην του δίνεις σημασία»

«Tantrums (ξεσπάσματα θυμού): Τι να κάνω;»

«Ιστορίες από το σχολείο»