«Πρόσεχε!»

 

Οι γονείς είναι οι προστάτες των παιδιών τους. Για να προστατέψουν τα παιδιά, συχνά, χρησιμοποιούν τη λέξη «Πρόσεχε». Το πρόβλημα είναι ότι η λέξη «Πρόσεχε» είναι τόσο αόριστη και χρησιμοποιείται τόσο συχνά, που τα παιδιά έχουν πάθει ανοσία σε αυτήν τη φράση. 

🤸‍♂️Η φράση μεταδίδεται πάντα με καλές προθέσεις. Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο συνήθως, λέμε στα παιδιά να προσέχουν όταν εμπλέκονται σε πιθανώς επικίνδυνες δραστηριότητες.

🤸‍♂️Όμως, η προληπτική γλώσσα όπως η λέξη «Πρόσεχε» είναι χρήσιμη μόνο όταν εξηγείται με ακρίβεια. Χωρίς συγκεκριμένες λεπτομέρειες ή καθοδήγηση, τα παιδιά δεν ξέρουν τι πρέπει να προσέχουν. Πρέπει να τους δοθεί μια εξήγηση για το τι πρέπει να προσέχουν και γιατί. 

🤸‍♂️Χωρίς ακριβείς εξηγήσεις, τα παιδιά μπορεί να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται τα πάντα ως απειλή. Το ασαφές, «να προσέχεις» θα μπορούσε να μεταφραστεί «Να προσέχεις τα πάντα γύρω σου. Όλα είναι κίνδυνοι». Με αυτήν την αξία που εμφυτεύεται στα παιδιά από νεαρή ηλικία, μπορεί να μεγαλώνουν και να πιστεύουν ότι τίποτα δεν είναι ασφαλές.

🤸‍♂️Τα παιδιά πρέπει να έχουν την ελευθερία να κάνουν κάποια λάθη μόνα τους και να μάθουν από αυτά. Εάν τους κάνετε να πιστέψουν ότι τίποτα δεν είναι ασφαλές, θα πιστεύουν ότι ο μόνος τρόπος ύπαρξης και επιβίωσης είναι η αποφυγή του κινδύνου με κάθε δυνατό τρόπο.

🤸‍♂️Εξηγήστε την κατάσταση και τι ακριβώς πρέπει να προσέχουν. Μην τους δώσετε μια αόριστη και λανθασμένη αίσθηση κινδύνου. Πείτε τους γιατί η δραστηριότητα είναι επικίνδυνη, αλλά χωρίς να περιορίζετε τις επιλογές τους. Ακόμα, επιτρέψτε τους να συμμετέχουν στη δραστηριότητα. Αφήστε τους να ανακαλύψουν τα όρια από μόνα τους και να αναπτύξουν τη δική τους αίσθηση προσοχής.

Αντί του, «Πρόσεχε», βοηθήστε τα παιδιά να αναγνωρίσουν τον κίνδυνο με κάτι σαν: 

🗯 «Υπάρχει κάτι που μπορείς να κρατηθείς;»

🗯 «Βλέπεις τους φίλους σου κοντά;»

🗯 «Δοκιμάστε να περπατήσεις αργά, προσεκτικά, γρήγορα, δυνατά.»

🗯 «Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσεις τα χέρια/ τα πόδια σου.»

🗯 «Νιώθεις σταθερός/ή σε αυτόν τον βράχο;»

🗯 «Νιώθεις φοβισμένος/ή, ενθουσιασμένος/ή, κουρασμένος/ή, ασφαλής;»

🗯 «Αυτό το κλαδί φαίνεται δυνατό;»

🗯 «Παρατηρείς πως το χιόνι εκεί φαίνεται να γλιστράει;»


www.sinaisthimatizein.gr

#becareful #firstingreece #kidsemotions #selflove #greece #forabetterfuture #forabetterworld #feelingsmatter #letshugagain #hugbenefits #emotionalintelligence #emotionaleducation #sinaisthimatizein #thessaloniki #childrenlove #childrengrowth #actionwithlove #kidspace #childrenworld #attachmenttheory #kidsactivities #emotionalhealth

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Δεν καταλαβαίνω γιατί φοβάσαι»

«Ιστορίες από το σχολείο»

«Μην του δίνεις σημασία»