«Τα αγόρια δεν κλαίνε»
«Άντε, βρε, ολόκληρος άντρας!»
Τι μαθαίνουν στα αγόρια αυτές οι φράσεις;
Να μην δείχνουν ποτέ αδυναμία. Ότι δεν τους επιτρέπεται να δείχνουν τα αληθινά τους συναισθήματα. Να αναπτύσσουν δυσκολία στην έκφραση των συναισθημάτων τους.
«Τα αγόρια δεν κλαίνε».
Είναι μια κοινή φράση που ακούμε συχνά. Υπάρχει κάτι λάθος με τα αγόρια που κλαίνε;
Ας δούμε γιατί πρέπει να αφήνουμε τα αγόρια να κλαίνε:
✍🏼Το κλάμα είναι μια φυσική ανθρώπινη απάντηση στον πόνο και την απογοήτευση. Το κλάμα μας βοηθά να ηρεμήσουμε.
✍🏼Αν ένα παιδί δεν εκφράζεται και συγκρατεί το κλάμα του, δεν μπορεί και να συνδεθεί με τον εσωτερικό του κόσμο. Έτσι, αργότερα στη ζωή του, μπορεί να είναι ανίκανο να εκφράσει τα συναισθήματά του, λόγω της πίεσης του να πρέπει να εμφανίζεται «ανδρικό» και δυνατό.
✍🏼Η ικανότητά μας να ρίχνουμε δάκρυα ή να τα ελέγχουμε δεν καθορίζει τη δύναμη που έχουμε και δεν κάνει τα αγόρια αδύναμα. Αντίθετα, τα βοηθά να γίνουν ολόκληρα ανθρώπινα όντα. Χρειαζόμαστε ολόκληρα αγόρια, ώστε αργότερα να μεγαλώσουν για να γίνουν ολόκληροι άντρες, που θα μπορούν να αισθάνονται συμπόνια και ενσυναίσθηση προς τους ανθρώπους της ζωής τους.
Αυτό που πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά δεν είναι η μη απελευθέρωση των συναισθημάτων, αλλά η αυτορρύθμιση. Η αυτορρύθμιση είναι η ικανότητα να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας με υγιή τρόπο, να αφιερώνουμε χρόνο ανάμεσα στο συναίσθημα και τη δράση. Δεν είναι υγιές για τα παιδιά μας να χτυπούν άλλους όταν θυμώνται από κάποιον στο σχολείο ή από τη σύζυγο ή τους συναδέλφους τους στο μέλλον. Η αυτορρύθμιση τα βοηθά να αντιδράσουν και να αυτο-ηρεμούν. Το κλάμα βοηθά στην απελευθέρωση των συναισθημάτων τους, έτσι ώστε, τα καταπιεσμένα συναισθήματα να μην προκαλούν εκρήξεις αργότερα.
Ας κατευθύνουμε τα παιδιά, λοιπόν, σε έναν κόσμο όπου το κλάμα γίνεται τόσο αποδεκτό, όσο το γέλιο. Σε έναν κόσμο, όπου οι άνδρες μπορούν να κλαίνε, χωρίς να αισθάνονται αδύναμοι και ευάλωτοι. Κάθε άτομο αξίζει να ζήσει με τρόπο που να είναι αυθεντικό, σύμφωνα με τον τρόπο που βιώνει τον κόσμο.
#firstingreece #kidsemotions #selflove #greece #forabetterfuture #forabetterworld #feelingsmatter
#emotionalintelligence #emotionaleducation #sinaisthimatizein #thessaloniki #childrenlove #childrengrowth #actionwithlove #kidspace #childrenworld #attachmenttheory #kidsactivities #emotionalhealth
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου