«6 συμβουλές, μεγαλώνοντας παιδιά»

Ο εγκέφαλος ενός παιδιού δεν είναι ένας μικροσκοπικός εγκέφαλος ενηλίκων. Είναι ένας εγκέφαλος που γεννήθηκε υπό κατασκευή και συνδέεται με τον κόσμο. Και εναπόκειται στους γονείς να δημιουργήσουν έναν κόσμο, που θα είναι πλούσιος με οδηγίες καλωδίωσης.

Με βάση χρόνια έρευνας στη νευροεπιστήμη και την ψυχολογία, εδω θα βρείτε έξι to do things διαπαιδαγωγώντας το παιδί σας, που θα το βοηθήσουν να δημιουργήσει έναν εγκέφαλο ευέλικτο και ως εκ τούτου ανθεκτικό.


 1. Γίνετε κηπουρός, όχι μάστορας.  

Οι μάστορες χαράζουν ξύλο στο σχήμα που θέλουν. Οι κηπουροί βοηθούν τα φυτά να αναπτυχθούν μόνα τους, δημιουργώντας ένα γόνιμο έδαφος. Μπορεί να θέλετε το παιδί σας να παίξει βιολί, αλλά το να το αναγκάσετε να κάνει μαθήματα μπορεί να δημιουργήσει ένα παιδί που βλέπει τη μουσική ως μια δυσάρεστη αγγαρεία. Η προσέγγιση του κηπουρού θα ήταν να δώσετε στο παιδί μια ποικιλία μουσικών ερεθισμάτων και να δείτε αν προκαλούν το ενδιαφέρον του παιδιού σας. Μόλις καταλάβετε τι είδος φυτού καλλιεργείτε, μπορείτε να «ρυθμίσετε το χώμα» για να ριζώσει και να ανθίσει.


2. Μιλήστε και διαβάστε στο παιδί σας.

Η έρευνα δείχνει ότι, ακόμη και όταν τα παιδιά είναι βρέφη και δεν καταλαβαίνουν τις έννοιες των λέξεων, ο εγκέφαλός τους χρησιμοποιεί & επεξεργάζεται αυτές τις λέξεις. Το να γνωρίσουμε στα μικρά παιδιά «λέξεις συναισθημάτων» είναι ιδιαίτερα χρήσιμο. Όσο περισσότερα γνωρίζουν, τόσο πιο ευέλικτα μπορούν να δράσουν. Π.χ.«Βλέπεις εκείνο το αγόρι που κλαίει; Νιώθει πόνο επειδή έπεσε και χτύπησε το γόνατό του.  Είναι λυπημένος και πιθανώς θέλει μια αγκαλιά από τους γονείς του». Σκεφτείτε τον εαυτό σας ως τον ξεναγό των παιδιών σας μέσα από τον μυστηριώδη κόσμο των ανθρώπων!


 3. Εξηγήστε πράγματα.

Μπορεί να είναι εξαντλητικό όταν το παιδί σας ρωτά συνεχώς «γιατί;». Αποφύγετε να απαντάτε σε ερωτήσεις «γιατί» με το «επειδή το είπα» ή «έτσι». Τα παιδιά που καταλαβαίνουν τους λόγους που πρέπει ή δεν πρέπει να κάνουν κάτι, μπορούν να ρυθμίσουν πιο αποτελεσματικά τις πράξεις τους. Αν το μόνο που ξέρουν είναι: «Δεν πρέπει να τρώω όλα τα μπισκότα επειδή μου το είπε μια εξουσία και θα έχω πρόβλημα», αυτός ο συλλογισμός μπορεί να μην βοηθήσει όταν οι γονείς δεν είναι παρόντες.


 4. Περιγράψτε τη δραστηριότητα, όχι το άτομο.

Όταν ο γιος σας χτυπάει την κόρη σας στο κεφάλι, μην τον αποκαλείτε «κακό παιδί».  Να είστε συγκεκριμένοι: «Σταμάτα να χτυπάς την αδερφή σου. Την πονάς και την κάνεις να νιώθει άσχημα». Όταν έχετε να αντιμετωπίσετε ένα ψέμα μην πείτε «είσαι ψεύτης», που αφορά το άτομο.  Πείτε,  «είπες ψέματα», που αφορά την πράξη.  Στη συνέχεια, μπορείτε να εμπλουτίσετε την κουβέντα: «Γιατί το έκανες αυτό; Πώς θα νιώσουν οι άλλοι άνθρωποι;».


5. Βοηθήστε τα παιδιά σας να σας αντιγράψουν.

Έχετε παρατηρήσει πώς ορισμένες εργασίες που σας φαίνονται ότι λειτουργούν (δηλ. Καθαρισμός του σπιτιού ή περιποίηση φυτών) μπορούν να είναι παιχνίδι για ένα παιδί; Τα παιδιά μαθαίνουν φυσικά βλέποντας, παίζοντας και κυρίως, αντιγράφοντας ενήλικες.  Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος μάθησης και τους δίνει μια αίσθηση αυτονομίας. Δώστε τους λοιπόν μια μικροσκοπική σκούπα ή φτυάρι κήπου ή ένα χορτοκοπτικό παιχνιδιού και αφήστε την μίμηση να ξεκινήσει.


 6. Αφήστε τα παιδιά στους δικούς σας ανθρώπους.

Τα παιδιά σας μπορούν να συναντήσουν κανονικά παππούδες, θείες, φίλους, άλλα παιδιά, ειδικά όταν είναι βρέφη. Σύμφωνα με έρευνες, τα μωρά που αλληλεπιδρούν τακτικά με διαφορετικούς ομιλητές μπορεί να διατηρήσουν την κρίσιμη καλωδίωση του εγκεφάλου που τους βοηθά να μάθουν άλλες γλώσσες στο μέλλον. Ομοίως, τα μωρά που βλέπουν πολλά διαφορετικά πρόσωπα ενδέχεται να συνδεθούν για να διακρίνουν καλύτερα και να θυμούνται μια μεγαλύτερη ποικιλία προσώπων στη μετέπειτα ζωή τους.


Πηγή: Lisa Feldman Barrett, “Seven and a Half Lessons About the Brain.” 


www.sinaisthimatizein.gr

#firstingreece #kidsemotions #selflove #greece #forabetterfuture #forabetterworld #feelingsmatter #emotionalintelligence #emotionaleducation #sinaisthimatizein #thessaloniki #childrenlove #childrengrowth #actionwithlove #kidspace #childrenworld #attachmenttheory #kidsactivities #emotionalhealth

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Μην του δίνεις σημασία»

«Tantrums (ξεσπάσματα θυμού): Τι να κάνω;»

«Ιστορίες από το σχολείο»