Part III: «Μην ανησυχείς, το κάνει απλώς για να τραβήξει την προσοχή»



«Μην κλαις. Είμαι σίγουρος ότι δεν είναι τόσο κακό! Δεν είναι το τέλος του κόσμου.»


«Δεν υπάρχει τίποτα κακό, τίποτα για το οποίο να στεναχωριέσαι. Όλα είναι εντάξει.»


«Μην κλαις. Δεν βλέπεις ότι το άλλο παιδί δεν ήθελε να σε πληγώσει;»


«Κοιτάξε τη θετική πλευρά. Δεν μπορείς να δεις ότι αυτό συνέβη για καλό λόγο;»


«Μην ανησυχείς. Να σου πω κάτι αστείο που άκουσα τις προάλλες. Πάμε να πάρουμε και ένα παγωτό. Αυτό θα σου φτιάξει τη διάθεση.»


«Γιατί δεν προσπαθείς να κάνεις αυτό ή εκείνο; Νομίζω ότι πρέπει απλώς να τον αγνοήσεις.»


«Ξεπέρασέ το.»


«Μη γίνεσαι γκρινιάρης.»


 «Είσαι υπερβολικά ευαίσθητος.»


«Τώρα ξέρεις πώς ένιωσα όταν μου συνέβη το ίδιο. Στα έλεγα.»


Όλες αυτές οι εκφράσεις μπορεί να έχουν καλές προθέσεις, αλλά δεν βοηθούν το παιδί να αισθανθεί ότι ακούγεται και συνδέεται μαζί σας.  Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο όταν προσπαθείτε να φτιάξετε τη διάθεση ενός παιδιού που είναι αναστατωμένο και δεν πετυχαίνει. Αυτό συμβαίνει επειδή αισθάνεται ότι τα συναισθήματά του δεν γίνονται αποδεκτά και ότι αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι υποστήριξη για να αισθάνεται όπως νιώθει. Εάν αυτό είναι δύσκολο να το καταλάβετε, τότε σκεφτείτε την τελευταία φορά που αισθανθήκατε βαθιά αναστατωμένοι και κάποιος σας είπε να ηρεμήσετε. Πώς σας έκανε αυτό να νιώσετε;


Αφιερώστε λίγα λεπτά για να το σκεφτείτε. Έχετε ακούσει ποτέ τον εαυτό σας να χρησιμοποιεί μια, μερικές ή ίσως και όλες τις παραπάνω εκφράσεις; Πώς ανταποκρίθηκε το παιδί σας; Μπορείτε να φανταστείτε τι θα μπορούσατε να κάνετε αντ' αυτού;


Φυσικά, μερικές φορές υπάρχει χώρος για μια χρήσιμη γνώμη, αλλά αν δεν αφιερώσουμε χρόνο για να ακούσουμε πρώτα τα συναισθήματα των παιδιών μας, οι γρήγορες συμβουλές αποξενώνουν το παιδί μας από εμάς. 

Πριν το «πνίξουμε» με συμβουλές, πρέπει να ρωτήσουμε τα παιδιά μας αν το θέλουν. Το πιο σημαντικό πράγμα για εμάς είναι ότι πρωτίστως, τα παιδιά μας θέλουν απλώς να ακούγονται.  Θέλουν αποδείξεις ότι δεν είναι μόνα, ότι κάποιος βλέπει πώς νιώθει και νοιάζεται για αυτά.


Extra tip: Όταν ανησυχούμε ότι τα παιδιά μας δεν μας ακούν, ίσως πρέπει να ρίξουμε μια ειλικρινή ματιά στο πόσο καλά τα έχουμε ακούσει.


Με αφορμή ένα απόσπασμα από το «Heart to Heart Parenting», Robin Grille.


Δοκιμάστε το μάθημα του κέντρου μας, με τίτλο: «My emotions: Η φυσιολογία των συναισθημάτων μου» και βοηθήστε το παιδί να αναγνωρίσει τα συναισθήματά του και σταδιακά, να μπορέσει να τα διαχειριστεί.


Βρείτε το εδώ:


https://sinaisthimatizein.gr/kids-emotional-yoga/


#firstingreece #kidsemotions #selflove #greece #forabetterfuture #forabetterworld #feelingsmatter #emotionalintelligence #emotionaleducation #sinaisthimatizein #thessaloniki #childrenlove #childrengrowth #actionwithlove #kidspace #childrenworld #attachmenttheory #kidsactivities #emotionalhealth

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Μην του δίνεις σημασία»

«Tantrums (ξεσπάσματα θυμού): Τι να κάνω;»

«Σιγά να μην διαπραγματευτώ με το τετράχρονο»