«Οι καλοί τρόποι και η άλλη όψη της ευγένειας»

 

«Πες ευχαριστώ. Πες σε παρακαλώ! Πες ορίστε! Πες γεια σου, κυρία.»

Τι θέλουμε για τα παιδιά μας; Να χρησιμοποιούν καλούς τρόπους στον «αυτόματο πιλότο» ή να καλλιεργήσουμε μια βαθιά αίσθηση ευγνωμοσύνης, ευθύνης και ενσυναίσθησης που θα καθοδηγεί τις ενέργειές τους; 

Η «εμμονή» με ό, τι φαίνεται καλό και ακούγεται σωστό, μας κάνει να πιστεύουμε ότι οι καλοί τρόποι είναι ο στόχος. Ωστόσο, η ευγένεια δεν είναι στόχος, είναι αποτέλεσμα! Έτσι, πρέπει να επικεντρωθούμε στο ταξίδι και όχι στον προορισμό και να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε καθοδηγητές των παιδιών μας, όχι δάσκαλοι μαριονετών.

Πολύ ευαίσθητη προσέγγιση; Μήπως εντελώς εναλλακτική;

Όπως είπε ο Παμ Λέο, δεν μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά να συμπεριφέρονται καλύτερα, κάνοντάς τα να αισθάνονται χειρότερα. Όταν τα παιδιά αισθάνονται καλύτερα, συμπεριφέρονται καλύτερα. 

Και ως γονείς, έχουμε επιλογή. Έχουμε την επιλογή για το πώς επιλέγουμε να διαπαιδαγωγούμε και να καθοδηγούμε τα παιδιά μας. Έχουμε την επιλογή σχετικά με τα όρια που θέτουμε και τα όρια επιβάλλουμε σε όσους ασχολούνται με τα παιδιά μας (περιλαμβάνονται οικογένεια, φίλοι και ξένοι).

Πώς θα γίνει αυτό;

📍Γίνετε εσείς το πρότυπό τους.

Ο Μαχάτμα Γκάντι το λέει καλύτερα: «Γίνετε η αλλαγή που θέλετε να δείτε στον κόσμο». Τα παιδιά μας μαθαίνουν πολύ περισσότερα από τις πράξεις και τη συμπεριφορά μας. Μπορούμε να τους πούμε ξανά και ξανά να «χρησιμοποιήσουν τους τρόπους τους» ή να πουν «ευχαριστώ», αλλά αν δεν το εφαρμόσουμε εμείς πρώτοι, δεν μπορούμε να περιμένουμε να το εφαρμόσουν τα παιδιά. Επομένως, αντί να υπενθυμίζετε στο παιδί σας να χρησιμοποιεί καλούς τρόπους, θυμηθείτε να τους χρησιμοποιείτε εσείς πρώτοι, ειδικά με το παιδί σας. Κάντε το παιδί σας να αισθάνεται χρήσιμο και σεβαστό.

📍Δώστε έμφαση στα λόγια σας. 

Δείξτε ευγνωμοσύνη για τους άλλους. Για παράδειγμα, αντί για ένα απλό, «ευχαριστώ», δοκιμάστε να το εξατομικεύσετε: «Σας ευχαριστώ πολύ, ήταν ο καλύτερος καφές» ή «Ευχαριστώ πολύ, φαίνονται υπέροχα».

📍Μην έχετε μεγάλες προσδοκίες! 

Μην περιμένετε ένα μικρό παιδί να χρησιμοποιεί τρόπους… κάθε φορά. Να είστε υπομονετικοί και να περιμένετε ότι θα χρειαστούν χρόνια για να μάθει το παιδί σας να χρησιμοποιεί με συνέπεια τους καλούς τρόπους. Μην το θεωρήσετε ως αντανάκλαση στην ποιότητά σας ως γονείς! 

Πολλές φορές, ανησυχούμε για το τι πιστεύουν οι άλλοι. Ας είμαστε ειλικρινείς, μερικές φορές θέλουμε τα παιδιά μας να χρησιμοποιούν τρόπους, ώστε να μοιάζουμε με καλοί γονείς. Σωστά; Μην θυσιάζετε τη σχέση σας με το παιδί σας για να αποκτήσετε την επιφανειακή έγκριση άλλων.

Όταν το παιδί σας εξακολουθεί να μαθαίνει να χρησιμοποιεί τρόπους και ξεχνά να λέει παρακαλώ ή ευχαριστώ, πείτε το γι 'αυτά. Το παιδί σας θα αισθανθεί υπέροχα και εσείς θα έχετε γίνει, αυτομάτως, το μοντέλο του. 

📍Χρησιμοποιήστε το παιχνίδι ρόλων 

Δημιουργήστε καταστάσεις μέσα στο παιχνίδι για να δείξετε στο παιδί σας ότι η χρήση καλών τρόπων μπορεί να κάνει τους άλλους να αισθάνονται καλά. Παιχνίδι ρόλων πηγαίνοντας σε ένα καφέ ή στο σπίτι της γιαγιάς. Εξασκηθείτε σε ό, τι μπορεί να συμβεί, φτάνοντας εκεί. Εξηγήστε ότι όταν λέμε στη γιαγιά  «ευχαριστώ», την κάνει να αισθάνεται ότι την αγαπάμε και τη σεβόμαστε.

Μιλήστε για την καταπληκτική δύναμη που έχει το παιδί σας μέσα του, να κάνει τους άλλους να χαμογελούν, επιλέγοντας απλά λέξεις και εκφράζοντας πώς αισθάνεται.

📍Ορίστε σαφή όρια!

Ποιες είναι οι αξίες που θεωρείτε υψίστης σημασίας, ως οικογένεια; Ποιες είναι οι αξίες που θα προσπαθείτε πάντα να ενθαρρύνετε και να ενισχύετε;

Μία από τις ιερές αξίες της οικογένειάς μας είναι να διατηρήσουμε μια ατμόσφαιρα σεβασμού. Η οικογένεια, οι φίλοι και οι ξένοι μπορεί να σας απογοητεύσουν με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα παιδιά σας μερικές φορές. Μπορεί να είναι δελεαστικό να το παραβλέψουμε. Σε τελική ανάλυση, είναι μόνο ένα σχόλιο και σίγουρα το παιδί σας δεν θα το θυμηθεί, έτσι; Έχοντας το θάρρος να υποστηρίξετε με σεβασμό το παιδί σας, στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα. Επιτρέπει στο παιδί σας να γνωρίζει ότι μπορεί να αισθάνεται ασφάλεια και να εξελιχθεί.

📍Θα χρειαστεί χρόνος!

Ο Alfie Kohn, συγγραφέας του Unconditional Parenting, μιλά για την αναντιστοιχία που υπάρχει συχνά μεταξύ των μακροπρόθεσμων στόχων που έχουμε για τα παιδιά μας και των βραχυπρόθεσμων στρατηγικών που τείνουμε να εφαρμόζουμε. Σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να καθοδηγήσετε υπομονετικά το παιδί σας, με σεβασμό.

Εάν θέλουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν και να γίνουν είναι ανεξάρτητα, χαρούμενα και δυναμικά, με αυτοπεποίθηση, τότε δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε σαν μαριονέτες όταν είναι μικρά. Πρέπει να πιστέψουμε ότι τα παιδιά μας είναι ήδη καταπληκτικά άτομα και είμαστε απλά εδώ για να τα καθοδηγήσουμε. 


Πηγή έμπνευσης: Tracy & Raised Good


www.sinaisthimatizein.gr


#firstingreece #kidsemotions #selflove #forabetterfuture #forabetterworld #criticalrole #criticallyendangered #criticizingsartisbad #emotionalintelligence #feelingsmatter #emotionaleducation #sinaisthimatizein #greece #thessaloniki #childrenlove #childrengrowth #actionwithlove #kidspace #childrenworld #attachmenttheory #kidsactivities #emotionalhealth

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Μην του δίνεις σημασία»

«Tantrums (ξεσπάσματα θυμού): Τι να κάνω;»

«Ιστορίες από το σχολείο»