«Παιδί & Όρια: Πώς θα κάνω το παιδί μου να με ακούσει με έναν υγιή, συναισθηματικά τρόπο.»

💫Ελέγξτε τη γλώσσα του σώματος και την έκφραση του προσώπου σας. Προσοχή! Τα μη λεκτικά στοιχεία έχουν τεράστια σημασία.

💫Βεβαιωθείτε ότι ο τόνος σας είναι σταθερός.  Ένας τρομακτικός τόνος ενεργοποιεί το σύστημα συναγερμού ενός μικρού παιδιού. Ένα φοβισμένο παιδί είναι πιθανό να συμμορφωθεί μόνο αν συνδεθείτε μαζί του συναισθηματικά. 

💫Μην περιμένετε από ένα παιδί να συμμορφωθεί χωρίς αναστάτωση. Ορίστε το όριο που είναι εντάξει για εσάς. Στη συνέχεια, κάντε χώρο για τα συναισθήματα του παιδιού. Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε από ένα παιδί να δεχτεί ένα «Όχι» αμέσως. Αυτό θα συμβεί σπάνια, αλλά θα συμβεί ευκολότερα αν είμαστε ήρεμοι και αναγνωρίσουμε τη δυσκολία διαχείρισης: «Καταλαβαίνω ότι ήθελες κι άλλο μπισκότο. Και εγώ θα λυπόμουν αν δεν μπορούσα να φάω άλλο».

💫Οι μικρές αυτές απογοητεύσεις είναι χρήσιμες για ένα παιδί. Χτίζει τη συναισθηματική του ανθεκτικότητα. 

💫Να έχετε αναπτυξιακά κατάλληλες προσδοκίες. Τα 2χρονα δεν μπορούν να μοιραστούν χωρίς διαμαρτυρία. Τα 3χρονα θα πουν «όχι» συχνά. Τα 4χρονα πρέπει να ξέρουν το «γιατί». Τα 5χρονα περνούν την πρώτη τους εφηβεία. 

💫Μείνετε αποφασιστικοί και μην αλλάζετε συνέχεια γνώμη. 

💫Εξηγείστε τον λόγο του ορίου. Δώστε την εξήγηση μια-δυο φορές και μετά μείνετε σιωπηλοί.

Γενικό tip💫

Αν θέλουμε τα παιδιά να έχουν εσωτερικά κίνητρα για να συμπεριφέρονται καλά, πρέπει να είμαστε σταθεροί και ευγενικοί, να παραμένουμε συνδεδεμένοι μαζί τους και να ακούμε τα συναισθήματά τους.

Προσοχή ⚠️

Το μόνο που μπορούμε να καταφέρουμε με την τιμωρία είναι τα παιδιά κρύψουν από εμάς τον αληθινό τους εαυτό!


Βρείτε δραστηριότητες που μπορούν να βοηθήσουν 

εδώ⬇️

www.sinaisthimatizein.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Μην του δίνεις σημασία»

«Tantrums (ξεσπάσματα θυμού): Τι να κάνω;»

«Ιστορίες από το σχολείο»